Si mundet që një person të marrë terapi hormonale të estrogjenit, dhe cilat janë efektet?

terapi hormonale mashkull-femër (MTF), ose terapi hormonale estrogjeni, është një trajtim që disa njerëz mund të marrin në mënyrë që të shkaktojnë tipare fizike "femërore" dhe të shtypin ato "mashkullore".

Njerëzit që i nënshtrohen terapisë së hormoneve të estrogjenit do të marrin ilaçe për të bllokuar veprimin e testosteronit, një hormon përgjegjës për tiparet që njerëzit mund ta konsiderojnë si mashkullore.

Ata gjithashtu do të marrin estrogjen, i cili është hormoni përgjegjës për atë që njerëzit mund ta shohin si karakteristika tipike femërore.

Ekzistojnë disa përfitime të mundshme dhe rreziqe që mund të ketë terapia e hormoneve të estrogjenit. Ndryshimet që ajo shkakton mund të jenë të përkohshme ose të përhershme.

Ky artikull do të zëvendësojë termin hormonet MTF me terapi të hormoneve të estrogjenit. Kjo për shkak se terminologjia MTF është binare dhe përjashtuese. Jo të gjithë ata që përdorin terapi hormonale të bazuar në estrogjen mund të identifikojnë si mashkull ose të kenë qëllimin të bëhen femra.

Në këtë artikull, ne diskutojmë terapinë e hormoneve të estrogjenit, duke përfshirë atë që njerëzit mund të presin gjatë dhe pas trajtimit. Përkufizimi i terapisë së terapisë së hormonit të estrogjenit

Terapia e hormoneve të estrogjenit

Terapia e hormoneve të estrogjenit është një trajtim që shkakton tipare fizike në mënyrë tipike femërore ndërsa shtypin ato tipike mashkullore.

Njerëzit që i nënshtrohen terapisë së hormoneve të estrogjenit zakonisht marrin estrogjenin e hormonit, dhe ilaçe të tjera për të zvogëluar testosteronin.

Kjo mund të rezultojë në zhvillimin e karakteristikave seksuale sekondare tipike femërore, siç është shpërndarja e yndyrës dhe zhvillimi i gjinjve. Mund të ulë gjithashtu rritjen e flokëve të fytyrës dhe trupit.

Emrat e tjerë për terapinë e hormoneve të estrogjenit mund të përfshijnë terapi feminizuese të hormoneve, terapi hormonale të afirmimit gjinor dhe terapi hormonale të seksit ndër-seks.

Pse një person e ka atë

Një person mund t’i nënshtrohet terapisë me estrogjen nëse ka dysfori gjinore. Kjo është kur një person përjeton shqetësime sepse identiteti i tyre gjinor nuk përputhet me seksin e tyre të caktuar gjatë lindjes.

Trajtimi i estrogjenit mund të zvogëlojë disforinë gjinore të një personi dhe shqetësimin emocional dhe të përmirësojë cilësinë e jetës së tyre. Mund të ndihmojë gjithashtu në promovimin e përputhjes së identitetit gjinor të një personi dhe trupit të tyre dhe t’i lejojë ata të përjetojnë përputhjen gjinore.

Ata që marrin terapi të hormoneve të estrogjenit gjatë adoleshencës (rreth moshës 16 vjeç ose më të vjetër) mund të shmangin zhvillimin e karakteristikave sekondare sekondare mashkullore, siç është një zë i thelluar dhe rritja e flokëve të trupit.

Jo të gjithë ata që përjetojnë dysfori gjinore do t’i nënshtrohen terapisë hormonale. Ndërsa mund të ketë përfitime për disa, trajtimi nuk është pa rrezik.

Sipas Raportit Kombëtar të Sondazhit të Diskriminimit Transgjinor për Shëndetin dhe Kujdesin Shëndetësor, të paktën 80% e njerëzve transgjinorë kanë pësuar terapi hormonale ndër-seksi ose dëshirojnë të bëjnë në një moment.

Sidoqoftë, terapia e hormoneve të estrogjenit mund të mos jetë e përshtatshme për të gjithë. Disa njerëz mund të pësojnë komplikime ose vështirësi të mundshme në marrjen e trajtimit. Kjo mund të përfshijë ata që:

 • janë nën 16 vjeç
 • kanë çështje serioze të shëndetit mendor që kërkojnë trajtim
 • kanë ose kanë pasur një hormon -Shkimi i ndjeshëm, të tilla si kanceri i gjirit, kanceri i prostatës ose kanceri i hipofizës
 • Keni një gjendje tromboembolike, siç është tromboza e venave të thella

si ta marrim

Trajtimi standard i hormoneve që konfirmon gjinorin e zgjedhjes së parë për ata që marrin terapi të hormoneve të estrogjenit përfshin estrogjenin në kombinim me anti-androgjenët.

Një mjek gjithashtu mund të monitorojë shëndetin për të siguruar që trupi po thith ilaçe dhe për të ndihmuar në identifikimin e problemeve të mundshme shëndetësore.

Terapia e hormoneve të estrogjenit mund të përfshijë:

estrogjen

Estrogjeni është përgjegjës për shumicën e karakteristikave femërore. Forma e preferueshme e estrogjenit për trajtim është estradiol, pasi më shumë i ngjan estrogjenit që prodhojnë vezoret.

Terapia e hormoneve të estrogjenit është në dispozicion si një injeksion në një muskul (intramuskular) ose një pilulë. Alsoshtë gjithashtu në dispozicion në formë transdermale, si një copë toke që një person vesh në lëkurën e tyre.

Ata të moshës 40 vjeç dhe më të vjetër mund të marrin estrogjen si një copë toke për të zvogëluar rrezikun e tromboembolizmit.

Anti-Androgjenët

Njerëzit mund të marrin anti-Androgjenë si injeksione nën lëkurë (nënlëkurore) ose ilaçe orale.

Anti-Androgjenët bllokojnë veprimin e testosteronit për të zvogëluar karakteristikat mashkullore. Anti-androgjenët më të zakonshëm oral të përdorur në Shtetet e Bashkuara janë spironolactone dhe finasteride.

Progesteroni

Disa njerëz që i nënshtrohen terapisë së hormoneve të estrogjenit gjithashtu mund të marrin progesteron.

Sidoqoftë, përdorimi i këtij hormoni është i diskutueshëm, dhe shumë udhëzime nuk rekomandojnë përdorimin e tij. Si rezultat, shumë mjekë nuk e përshkruajnë atë.

Kur mund ta marrin njerëzit?

Mosha në të cilën njerëzit mund të hyjnë në gjininë që pohojnë terapinë e hormoneve ndryshon globalisht.

Për shembull, në Evropë, shumë vende lejojnë njerëzit e moshës 14-18 vjeç të hyjnë në të. Sidoqoftë, në disa vende, siç është Hollanda, njerëzit mund të hyjnë në të nga mosha 12 vjeç me pëlqimin e prindërve.

Në disa vende të tjera evropiane, qasja varet nga pjekuria e personit që dëshiron të marrë terapinë.

Në Sh.B.A, shumica e njerëzve mund të hyjnë në terapi hormonale të estrogjenit në moshën 18 vjeç, kur ata janë të aftë për pëlqim. Në moshën 17 vjeç, një person mund të ketë qasje, por ata do të kërkojnë nga një prind ose kujdestar që t’i shoqërojë ata në emërime. Në moshën 16 vjeç ose më të ri, dokumentet shtesë janë të nevojshme për të hyrë në një terapi të tillë.

Cilat ndryshime mund të ndodhin?

Disa njerëz mund ta konsiderojnë terapinë e hormoneve të estrogjenit një pubertet të dytë. Ndërsa disa ndryshime mund të ndodhin brenda disa javësh, mund të duhen vite për efektin e plotë. Ndryshimet

mund të përfshijnë:

Ndryshimet fizike

Njerëzit që përdorin estrogjenin dhe anti-Androgjenët, si pjesë e trajtimit të tyre të hormonit mund të vërejnë:

 • Lëkura më e thatë dhe më e hollë me poret më të vogla
 • Ndryshimet në aromat e djersës dhe urinës
 • Një ulje në prodhimin e djersës
 • Zhvillimi i sythave të gjirit poshtë Thithat që do të zhvillohen në gjoks ndërsa trajtimi përparon
 • Një pamje më femërore e fytyrës
 • Një rritje e yndyrës rreth vitheve dhe kofshëve
 • Një humbje e masës së muskujve Në krahët dhe këmbët
 • Një ulje e forcës
 • Një ulje në flokët e trupit dhe të fytyrës

Hulumtimi tregon gjithashtu se trajtimi i hormonit ndër-seks Ndryshon strukturën e trurit për të afruar njerëzit trans me gjininë e tyre të identifikuar.

Këto ndryshime mund të ndikojnë potencialisht në aftësitë verbale dhe hapësinore të një personi dhe mënyrën e bashkëveprimit me të tjerët.

Ndryshimet riprodhuese

Sipas UCSF Care Transgender, ndikimi i terapisë së hormoneve të estrogjenit në pjellorinë është i paqartë.

Individët që janë aktivë seksualë me një person që mund të mbetet shtatzënë duhet të përdorë prezervativë ose një formë tjetër të kontrollit të lindjes për të parandaluar shtatzëninë e paplanifikuar.

Sidoqoftë, ata që mund të dëshirojnë të jenë prind në një moment të së ardhmes duhet të marrin në konsideratë nëse duan të ruajnë spermën e tyre. Ndërsa pjelloria mund të kthehet pas ndalimit të trajtimit të hormoneve, kjo jo gjithmonë ndodh.

Ndryshimet emocionale

Gjatë terapisë së hormoneve të estrogjenit, gjendja emocionale e një personi mund ose nuk mund të ndryshojë. Një person ka të ngjarë të përjetojë një rrotullues emocionesh, por kjo zakonisht do të qetësohet pas një kohe.

Njerëzit mund të pësojnë një gamë më të gjerë emocionesh, të kenë interesa të ndryshme ose të sillen pak më ndryshe.

Kur një person merr trajtim për disfori gjinore, ata gjithashtu mund të fillojnë të ndjehen më shumë si vetë dhe më të rehatshëm në trupin e tyre.

Ndryshimet seksuale

Terapia e hormoneve të estrogjenit zakonisht do të ndryshojë epshin e një personi dhe organet gjenitale të tyre. Individët mund të përjetojnë:

 • Një ulje e numrit, kohëzgjatjes dhe qëndrueshmërisë së ereksioneve
 • tkurrja e testikujve në më pak se gjysmën e madhësisë së tyre origjinale
 • Ndryshimet në orgazmat
 • Ndryshimet në zgjimin
 • Ndryshimet në interesat dhe tërheqjet seksuale

përfitimet

për disa, Përfitimi parësor i terapisë së hormoneve të estrogjenit është një ulje e disforisë gjinore. Si rezultat, njerëzit mund të pësojnë përmirësime në gjendjen shpirtërore dhe cilësinë e jetës.

Mund të mundësojë gjithashtu një person të përjetojë përputhjen gjinore, e cila mund të ndjehet fuqizuese dhe çliruese.

Për më tepër, një meta-analizë e vitit 2010 e 28 studimeve raporton se terapia e hormoneve të estrogjenit përmirësoi funksionimin psikologjik dhe uli nivelet e vetëvrasjeve.

Rreziqet

Terapia e hormoneve të estrogjenit mund të përfshijë gjithashtu një numër rreziqesh, duke përfshirë:

 • Ndryshimet e fertilitetit: Ky lloj i terapisë së hormoneve mund të zvogëlojë pjellorinë. Para se t’i nënshtrohen trajtimit, njerëzit duhet të marrin në konsideratë nëse dëshirojnë të ruajnë spermën e tyre në mënyrë që të krijojnë një fëmijë në të ardhmen.
 • Ndryshimet e libidos: Estrogjeni mund të zvogëlojë epshin e një personi, funksionin ngrerë dhe derdhjen. Ilaçet të tilla si sildenafil (viagra) dhe tadalafil (cialis) mund të përmirësojnë aftësinë e një personi për të pasur një ngritje.
 • /li>

 • përkeqësimi i ankthit, depresionit ose kushteve të tjera të shëndetit mendor
 • përkeqësimi i migraines
 • fshikëza e tëmthit ose sëmundja e mëlçisë
 • Kolesterol i lartë dhe trigliceridet
 • /li
 • Presioni i lartë i gjakut
 • diabeti i tipit 2
 • Shtimi në peshë

Ndërsa disa rezultate janë të kthyeshme pasi një person ndalon trajtimin, të tjerët nuk janë. Disa nga efektet e pakthyeshme përfshijnë rritjen e gjirit dhe ndryshimet në pjellorinë.

Si të përgatisni

Para se një person të fillojë terapinë e hormoneve të estrogjenit, një mjek do të vlerësojë shëndetin e tyre. Ata mund të:

 • Të marrin një histori të plotë mjekësore dhe familjare
 • Kryeni një ekzaminim fizik
 • Porositni testet e gjakut
 • Kërkoni përkatëse Shfaqjet e lidhura me moshën dhe seksin
 • Disa njerëz gjithashtu mund t’i nënshtrohen një vlerësimi të shëndetit mendor që eksploron shëndetin e tyre mendor, dysforitë gjinore dhe përdorimin e alkoolit dhe drogës.

  Njerëzit nën moshën 18 vjeç gjithashtu mund të duhet të shohin mjekë me ekspertizë në shëndetin transgjinor pediatrik.

  Disa individë mund të dëshirojnë të përgatiten më tej duke parë një profesionist të shëndetit mendor para fillimit të trajtimit për të eksploruar qëllimet dhe pritjet e tyre të terapisë hormonale, si dhe efektet anësore të tij dhe sfidat dhe mënyrat për t’u marrë me to.

  Njerëzit gjithashtu mund të dëshirojnë të diskutojnë mbështetjet sociale në dispozicion.

  çfarë të presësh

  Gjatë vizitave, përveç marrjes së estrogjenit, një person do të marrë një anti-androgjen për të bllokuar testosteronin dhe efektet e tij. Disa njerëz gjithashtu mund të marrin ilaçe të tjera, përfshirë progesteronin.

  Disa javë pas fillimit të ilaçeve, një person mund të fillojë të vërejë efekte fizike, siç është një dëshirë e ulur. Ndryshime të tjera – përfshirë pamjen e ndryshuar të fytyrës, shpërndarjen e yndyrës dhe organet gjenitale – mund të mos ndodhin për disa muaj ose vite.

  Njerëzit do të kenë kontrolle të rregullta me një mjek gjatë terapisë së hormoneve në mënyrë që të monitorojnë përparimin e trajtimit dhe të kontrollojnë për efekte të kundërta.

  Mjekët gjithashtu do të rekomandojnë shfaqje, të tilla si densiteti i mineraleve të eshtrave dhe kanceri i gjirit dhe shfaqjet e kancerit të prostatës, bazuar në rekomandimet e përshtatshme për moshën.

  Rezultatet

  Rezultatet e terapisë hormonale mund të ndryshojnë dhe do të varen nga faktorë të tillë si gjenetika, shëndeti i përgjithshëm dhe mosha e personit që i nënshtrohet trajtimit.

  Njerëzit që fillojnë trajtimin në vitet 40 ose 50 mund të presin https://harmoniqhealth.com/al/ ndryshime më pak dramatike sesa adoleshentët ose të rriturit e rinj që i nënshtrohen terapisë së hormoneve të estrogjenit.

  Zhvillimi i gjirit tek njerëzit që fillojnë trajtimin pas pubertetit, për shembull, do të jenë modeste. Disa individë mund të dëshirojnë t’i nënshtrohen një operacioni të shtimit të gjirit pasi të kenë qenë në terapi hormonale për 1 vit ose më shumë.

  Pasi një person të jetë brenda intervalit normal të niveleve të estrogjenit dhe testosteronit, marrja e dozave më të larta nuk ka tendencë të sjellë rezultate më dramatike. Sidoqoftë, doza më të larta mund të çojnë në komplikime.

  Përmbledhje

  Terapia e hormoneve të estrogjenit është një mundësi trajtimi për njerëzit me disfori gjinore. Ajo shkakton zhvillimin e tipareve tipike femërore, të tilla si indet e gjirit, uljen e masës së muskujve dhe uljen e flokëve të fytyrës dhe trupit.

  Njerëzit me disfori gjinore që i nënshtrohen këtij trajtimi mund të pësojnë një përmirësim të humorit dhe cilësisë së jetës. Sidoqoftë, trajtimi mbart një numër rreziqesh, duke përfshirë humbjen e pjellorisë dhe rritjen e gjasave të mpiksjes së gjakut dhe presionit të lartë të gjakut. Rezultatet

  do të ndryshojnë në varësi të disa faktorëve, përfshirë kur një person fillon trajtimin. Njerëzit që dëshirojnë të dinë më shumë rreth terapisë së hormoneve të estrogjenit mund të konsultohen me një mjek.

 • Shëndeti/Gjinekologjia e Grave